Skip to content
RCMP Norway House exterior
Back to Projects

Norway House RCMP Facility

Project Description

A New RCMP Detachment

The new RCMP detachment in the Indigenous community of Norway House, Manitoba, replaced an aging police detachment with a new modular building, featuring a larger exhibit room, secure bay, garage bay, file storage, and a police equipment room. Special aspects of the project include complex security considerations and a substantial backup power generator to ensure uninterrupted power. The work included all preconstruction tasks, such as design development, civil works and site management. Accessibility to the remote project site, the availability of trades, a local workforce and building materials were all key factors for project completion.

Together with Stantec Architecture, CPI buily this new 9,250 square-foot detachment after extensive consultation with the communities of Norway House andKinosao Sipi Cree Nation, also known as Norway House Cree Nation.

As part of the RCMP’s goal of working toward community engagement and consultation, the walls of the lobby include graphics depicting the seven sacred teachings and are a reminder of how the RCMP want to lead and serve their community.

Modular Construction

The facility was built using 16 modular construction units, which were completed in Vonda, Saskatchewan and then transported to site. Working with modular construction methodology provided both opportunities and constraints.

Since the location of the site required the use of a ferry to transport the modular units, CPI team worked with Manitoba Infrastructure to determine the maximum width, length and weight of each module. Once in Norway House, the fully finished prefabricated modules were craned into place and assembled on site.

The modules were designed to look like one complete contemporary building where the modular design is not obvious, and the wall cladding is a maintenance-free distinctive exterior befitting an RCMP facility. Materials consisted of pre-finished steel cladding, complete with extruded aluminum composite panel trim features.

Built During COVID-19

During the COVID-19 pandemic, CPI worked closely with the community and council to form customized guidelines, and regular meetings between the project team and all stakeholders were held over Teams.

With materials and trades moving into the community from all over Canada, special care had to be taken to minimize infection and to navigate the different provincial guidelines. To help work around illness and finding replacement staff, the CPI project superintendent lived in Norway House during construction to ensure continuity and minimize risk of spreading infection.

Sustainability

Sustainability was a factor during construction. The goal for the project was 75% of total project waste to be diverted from landfill sites. CPI provided documentation certifying that waste management, recycling, reuse of recyclable and reusable materials was extensively practiced. Other goals included maximum control of solid construction waste, preserve environment and prevent pollution and environment damage.

Media

New $18M RCMP detachment opens in Norway House

New Norway House RCMP detachment formally opened with ribbon-cutting ceremony

RCMP open new $18M Norway House detachment

New Norway House RCMP detachment formally opened with ribbon-cutting ceremony

 

Lets Build Together!

Contact Us
Con-Pro Canada