Skip to content
Back to Projects

Norway House First Nation Modular RCMP Detachment

Project Description

CPI constructed this new Royal Canadian Mounted Police (RCMP) detachment in the Indigenous community of Norway House, Manitoba. It replaced an aging police detachment with a new modular building, featuring a larger exhibit room, secure bay, garage bay, file storage, and a police equipment room. Special aspects of the project include complex security considerations and a substantial backup power generator to ensure uninterrupted power.

The scope of work also included the management of all preconstruction tasks, design development, construction, and civil work, as well as site management. Accessibility to the remote project site, the availability of trades, a local workforce and building materials were all key factors for project completion.

The new 9,250 square-foot detachment was built after extensive consultation with the communities of Norway House andKinosao Sipi Cree Nation, also known as Norway House Cree Nation. As part of the RCMP’s goal of working toward community engagement and consultation, the walls of the lobby include graphics depicting the seven sacred teachings and are a reminder of how the RCMP want to lead and serve their community.

MODULAR CONSTRUCTION
The facility was built using 16 modular construction units, which were completed in Vonda, Saskatchewan and then transported to site. Working with modular construction methodology provided both opportunities and constraints. Since the location of the site required the use of a ferry to transport the modular units, CPI team worked with Manitoba Infrastructure to determine the maximum width, length and weight of each module. Once in Norway House, the fully finished prefabricated modules were craned into place and assembled on site. The modules were designed to look like one complete contemporary building where the modular design is not obvious, and the wall cladding is a maintenance-free distinctive exterior befitting an RCMP facility. Materials consisted of pre-finished steel cladding, complete with extruded aluminum composite panel trim features.

BUILT DURING COVID-19
During the COVID-19 pandemic, CPI worked closely with the community and council to form customized guidelines, and regular meetings between the project team and all stakeholders were held over Teams. With materials and trades moving into the community from all over Canada, special care had to be taken to minimize infection and to navigate the different provincial guidelines. To help work around illness and finding replacement staff, the CPI project superintendent agreed to live in Norway House during construction to ensure continuity and minimize risk of spreading infection.

SUSTAINABILITY 
Sustainability was a factor during construction. The goal for the project was 75% of total project waste to be diverted from landfill sites. CPI provided documentation certifying that waste management, recycling, reuse of recyclable and reusable materials was extensively practiced. Other goals included maximum control of solid construction waste, preserve environment and prevent pollution and environment damage.

Are you looking to start a new career?

Apply Today
Con-Pro Canada